Vad kan silikoner ha för funktion i hårprodukter? Vilka bindningar reparerar ProCortexx? Här finns svaren på era vanligaste frågor!


Ingredienser
Hur vet man vad en produkt innehåller?
Alla ämnen som finns i produkten listas i produktens innehållsförteckning. Ingredienserna redovisas i fallande ordning d.v.s. börjar med den som förekommer i högst halt. Ingredienserna är namngivna enligt det standardiserade namngivningssystemet INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients).
Vad är silikoner och vilken funktion har de i hårprodukter?
Det finns flera sorters silikoner för hårprodukter med olika kosmetiska eller skyddande funktioner t.ex. glans, värmeskydd och färgskydd. Den nya generationens silikoner ger inte de problem med uppbyggnad som var vanligt förr. Grazette har valt att göra vissa serier med silikoninnehåll och vissa utan, så att våra kunder själva kan välja om de vill ha produkter med silikoner (och få fördelarna de ger) eller utan.
Istället för silikoner kan man använda många andra ämnen, s.k. silikonersättare, beroende på vilken funktion som önskas. Exempel är guar, som konditionerar och mjukgör i flera av våra schampon, och vegetabiliska oljor eller naturliga estrar för glans och vård.
Vilka av Grazette’s serier är helt silikonfria?
XL Concept och Neccin.
Vad är parabener och varför behövs konserveringsmedel?
Parabener är en grupp konserveringsmedel som använts mycket i hår- och hudvård då de är effektiva vid mycket låga halter och väl forskade på. Konserveringsmedel finns i produkter för att produkterna ska vara säkra att använda. En okonserverad produkt som innehåller vatten klarar sig inte från mögel och bakterier.
Är det parabener i Grazette’s produkter?
Parabener har vi valt att ta bort i alla produkter, då dessa (oförtjänt) fått ett dåligt rykte i media. Grazette använder andra olika konserveringsmedel i sina produkter och väljer det som passar bäst för varje produkt. Oftast kombineras två eller tre stycken i små mängder för bästa effekt. Det är också bäst ur miljö- och hälsosynpunkt att göra så.
Vad är allergener?
En allergen är ett ämne som kan ge upphov till allergisk reaktion. Parfymer innehåller många allergener och vissa allergener måste stå med på innehållsförteckningen på hår- och hudvårdsprodukter t.ex. Limonene och Hexyl Cinnamal. Vissa parfymer är mindre allergiframkallande än andra, dessa innehåller färre allergener. Grazette försöker använda sådana parfymer till alla produkter och några parfymer har inga deklarationspliktiga allergener alls, vilket är väldigt skonsamt. Exempel på produkter med sådana parfymer i Crush Heaven (melon), XL Concept Thickening och XL Concept Silver (äpple).
Vad är PEG och vilken funktion har det i hårprodukter?
Förkortningen PEG ser man i innehållsförteckningen i samband med ett fett t ex ”PEG-7 GLYCERYL COCOATE”. Det betyder att man på kemiskt vis gjort, i det här fallet kokosolja, mer vattenlöslig för att den ska lättare kunna användas i t ex schampo eller en duschkräm som återfuktare för hår och hud. Det betyder också att den blir mer lättnedbrytbar i miljön än vad ren kokosolja är. Det är alltså bättre för miljön att använda PEG-varianten. Just denna ingrediens är godkänd av Naturskyddsföreningen och Astma och Allergiförbundet liksom många fler PEG-varianter.
Vad är SLS/SLES? Vilka sulfater använder Grazette?
SLS = Sodium Lauryl Sulfate
SLES= Sodium Laureth Sulfate
SLES är en av de vanligaste tensiderna. Ibland används en kombination av SLS och SLES. Dessa tensider ger bäst lödder, rengör effektivast och används i de flesta av våra schampo. Alla tensider, oavsett hur milda de är klassade, irriterar om man lämnar en 100-procentig tensid på huden. Däremot i schampo, när det är utspätt och kombinerat med återfuktande/återfettande ämnen, så är det en helt skonsamt. Hur ämnen är i 100-procentig form kan inte jämföras med hur de fungerar i en färdig produkt.
Vilka sulfatfria schampon har Grazette?
Neccin 1 Shampoo Dandruff Treatment, Neccin 2 Shampoo Dandruff protector, Neccin 4 Shampoo Sensitive Balance, XL Concept Thickening Shampoo, Crush Power Shampoo, Colour Shield Shampoo och ProCortexx Shampoo är helt sulfatfria. När det kommer till sulfater är det bara de rengörande sulfaterna i schampo man talar om, balsam/inpackningar kan innehålla andra typer av sulfater.
Är det aluminium i XL Concept Deo?
Produkten är en s.k. anti-perspirant. Skillnaden mellan en deodorant och en anti-perspirant är att en deo bara döljer svettdoft genom att tillföra parfym. En anti-perspirant stoppar svetten och hindrar att dålig lukt uppstår. Det verksamma ämnet är Aluminum chlorohydrate (aluminiumsalt). Det finns inga andra ämnen som stoppar svetten lika effektivt. En del är rädda för att få i sig aluminium och vill därför inte använda anti-perspiranter. Då kan det vara bra att känna till att aluminium i princip inte kan ta sig igenom huden, och att vi får i oss mycket mer aluminium via kosten.
Vad är mikroplaster och finns det i Grazette’s produkter?
Det har konstaterats att mikropartiklar som äts av vattenlevande organismer inte lagras i levande vävnad, men följderna utreds fortfarande på myndighetsnivå. Kosmetika står för under en procent av utsläppen av mikroplaster (oftast då mikroskopiska plastkulor i rengörings- och skrubbprodukter), men branschen fasar ut dessa sedan några år tillbaka. Bildäck och båtfärg är de värsta bovarna. Grazette har inga produkter med mikroplaster.
Vad är en veganprodukt och är Grazette’s produkter veganska?
En veganprodukt innehåller inga animaliska ingredienser. De flesta produkter på den svenska kosmetikamarknaden är idag veganska. Grazette har inga produkter som innehåller ingredienser från döda djur. Några produkter innehåller bivax, som bin producerat, samt keratin och lanolin vilka utvinns ur fårull från klippta får
Lagar och regler
Är produkterna djurtestade?
Nej, inga av våra produkter testas på djur. Inom EU är det sedan 2004 förbjudet med djurförsök på färdiga kosmetikaprodukter. Förbudet gäller sedan 2009 även djurförsök på ingredienser eller kombination av ingredienser. Undantag fanns ytterligare några år för allergitester och vissa cancertester. Sedan 2013 är alla djurförsök förbjudna när det gäller ingredienser i kosmetikaprodukter.
Vad betyder Den Gröna Punkten?
Symbolen Den Gröna Punkten visar att tillverkaren betalat sin avgift till FTI (Förpacknings- och Tidningsinsamlingen) för att förpackningen ska få återvinnas.
Är Grazette’s förpackningar återvinningsbara?
Ja, alla Grazette’s förpackningar är återvinningsbara och vi är anslutna till FTI. Under fliken Återvinning & vägledning finns mer information.
Vad står batchnummer för?
Alla produkter som tillverkas i EU måste ha ett batchnummer. Grazettes batchnummer består av åtta siffror som står för tillverkningsmånad, tillverkningsår och produktionsnummer t.ex. 04142034 = april 2014 2034. Batchnumret är tryckt i botten på flaskor och i svetsen på tuber.
Hur länge håller produkten?
På alla våra förpackningar finns en PAO-symbol (öppen burk) med en siffra i. Siffran står för hur många månader produkten är hållbar efter att man öppnat förpackningen första gången. Obruten förpackning håller minst 30 månader efter tillverkningsdatum. Aerosolprodukter har inget utgångsdatum och behöver ingen PAO-symbol.
Produkter
Var kan man köpa Grazette’s produkter?
Grazette’s produkter finns att köpa på frisörsalonger och online. På hemsidan finns en sökfunktion som snabbt guidar dig till närmsta återförsäljare!
Vilka produkter i XL Concept är färgskyddande?
Alla XL Concept-produkter innehåller solrosextrakt som är rikt på antioxidanter och skyddar håret mot UV-strålning och yttre påfrestningar.
Vilka produkter i Crush är färgskyddande?
Alla Crush-produkter innehåller Grape seed complex, en färgbevarande och UV-skyddande naturlig mix av antioxidanter från blåa druvor (gäller ej aerosoler).
Vilket pH har Grazette’s produkter?
pH för Grazettes schampon ligger mellan 5,5-6,5
pH för Grazettes balsam och inpackningar ligger mellan 3,5-5.
pH för Grazettes stylingprodukter ligger mellan 5,5-7,5.
Kontakta kundtjänst för info mer exakta pH-värden.
Vilka Grazette-produkter är tillåtna för Grön Salong?
Följande produkter är ok enligt Grön Salong och har märkning: ProCortexx 1 Constructor, ProCortexx 2 Definer, ProCortexx 3 Protector, ProCortexx Shampoo och ProCortexx Conditioner.

Följande produkter är ok enligt Grön Salong men saknar märkning: Crush Heaven Conditioner, Crush Wonder Conditioner, Crush Wonder Shampoo, Crush Wonder Sweet Water Balm, Crush Wonder Primer Serum, XL Concept Argan Oil++, XL Concept Creative Wax, XL Concept Creative Shaper och Neccin 2 Dandruff Protector. XL Concept Body Lotion, XL Concept Deo och XL Concept Shower Creme accepteras i gröna salonger, men inte listade p.g.a. inte är hårvårdsprodukter.
Behöver man använda balsam efter inpackning?
Nej, Grazette’s inpackningar är sura och bibehåller därmed ett stängt fjällskikt, samtidigt som de gör håret glansigt och mjukt!
Hur kan priserna vara så bra?
Grazette’s produkter utvecklas och tillverkas i Sverige. Detta gör att man slipper onödiga transporter och mellanhänder. Därför priserna kan hållas rimliga trots högsta kvalité.
ProCortexx
Vilka bindningar/bryggor reparerar och stärker ProCortexx?
ProCortexx är en mycket komplex produkt som arbetar på flera olika sätt för att ge ett starkare hår. ProCortexx stärker alla bindningar i håret och framförallt skapas en mängd nya. Systemet är rikt på aminosyror som binder optimalt till hårets egna proteiner. Ett exempel på en aminosyra i ProCortexx är Cystein, som kopplar ihop svavelmolekyler. Keratin är det viktigaste proteinet i hårets struktur och systemet bygger upp mängder av nya förbindelser mellan de befintliga keratinbindningarna. Detta har en enormt stärkande effekt på håret. Keratin kan beskrivas som hårets muskler och det är dessa muskler som blir fler samt mer vältränade med ProCortexx. Utöver att arbeta på insidan av hårstråt, arbetar ProCortexx även på utsidan med att stärka och skydda. Ett hårstrå som är starkt och välmående på utsidan är mycket mindre utsatt och skyddar därigenom insidan.
Vilka fördelar har ProCortexx jämfört med liknande produkter?
Användarvänligt: tack vare direktverkande molekyler kan du använda samma blandningsförhållanden, verkningstider och produkter som vanligt. Doseringen görs enkelt med antal pump!
Värmeskydd: alla produkterna innehåller ett extremt högt värmeskydd som reducerar skador på håret, reparerar samt förenklar allt arbete med fön/stylingverktyg efter behandlingen. 
Färgbevarande: ProCortexx förlänger färgens hållbarhet då systemet hjälper fjällskikten som lyfts vid kemiska behandlingar att återförslutas och låsa in pigmenten.
Värmeaktiverad: ProCortexx stärkande effekt kan värmeaktiveras genom föning, vilket ger ännu friskare hår efter såväl kemisk behandling, fristående kur som 3 Protector.
Dessutom unik komposition av näringsämnen och oslagbar svensk kvalité!
Måste man schamponera före en fristående ProCortexx-behandling?
Ja, behandlingen ska utföras på nytvättat och handdukstorkat hår.
Hur gör man vid användning av ProCortexx i flera steg, t.ex. först blondera och sedan nyansera håret?
Man bör använda Nr 1 Constructor ihop med varje kemisk behandling/blandning. Skölj mellan blandningarna. Nr 2 Definer bör man inte applicera mellan de kemiska behandlingarna om de ska göras i flera steg. Använd däremot alltid Nr 2 Definer som avslutning efter sista kemiska behandlingen, då den stänger fjällskiktet effektivt. Samma princip gäller vid såväl färgning, ljusfärgning, blondering eller permanent.
Hur länge håller effekten av en ProCortexx-behandling?
Till nästa kemiska behandling om den följs upp med 3 Protector.
Hur känns håret efter en behandling med ProCortexx?
ProCortexx gör håret otroligt mjukt, glansigt, följsamt, slätt och silkeslent. Håret får en jämn struktur och blir lättskött samt enklare att reda ut.
Innehåller ProCortexx parabener, sulfater, aldehyder, ftalater, DEA, vete, gluten eller syntestiska färger?
Nej, ProCortexx innehåller inget av ovan.
BOTANISERA BLAND PRODUKTERNA!